2008. február 25., hétfő

Szovjet ital - magyar gyomorba

A lakiteleki borgyárban
Ma, amikor ifjabb kollégáinknak azt is el kell magyarázni, mi is az az építőtábor (olyan hely, ahol a fiatal az élettel ismerkedik, s közben kárt okoz a népgazdaságnak), eljött az ideje azoknak a régi szép történeteknek az összegyűjtésére, hogy mégse vesszen a semmibe egy nemzedék tapasztalata való vilgáról.

Mi például Lakitelekre jártunk, nem is akárhová, hanem a Bagi Ilona KISZ-Építőtáborba. Vidám estéken, amikor a tőserdei strandról felcsempészet szeszek már fogytán voltak és tréfás vetélkedőkkel vertük el az időt a reggeli ötös ébresztőig, gyakran hangzott el a mindig ellenállhatatlan nevetésre ösztönző kérdés: tíz pontért ki tudja megmondani, ki is volt az a Bagi Ilona? Több év telt el, míg valaki elrontotta a játékot és így felelt: textilmunkás, a kommunista mozgalom hőse.

Ettől kezdve hát a tréfás kérdés úgy hangzott, - tíz pontért -, hogy vajon miért nevezik el itt a homokvilág kellős közepén lévő mezőgazdasági tábort a kommunista mozgalom hőséről, aki textilmunkás. A válaszokat nem idézném.

A mozgalomról jut eszembe, a tábortól vagy húsz perc sétára, a strandi kocsmák felé vezető úton, a kis erdőben állt egy vadászház. Egyik évben, egy komoly ember jött onnan át autóval, öltönyben – negyven fok árnyékan mondjuk – és arra kérte tisztelettel a Bagi Ilona építőtábor stúdiósát, azonnal halkítsa le a hangszórókból áradó zenét, mert a vadászházban pihenő Lázár elvtárs szundítani szeretne. Stúdiósunk tudta mi a kötelessége, halkabbra vette Pink Floyd-tól a The Wall-t, és csak annyit jegyzett meg a mikrofonba: „A Bagi Ilona KISZ építőtábor kis lakóinak nevében innen is jó pihenést és szép álmokat kívánunk a közelükben időző Lázár elvtársnak.”

Ezen inkább udvarias, mint rendszerellenes kijelentése kis híján a kerületi KISZ bizottságon betöltött kultúrosi állásába került. Valakinek úgy látszik nem volt humorérzéke.

Aztán, az is nagy pillanat volt, amikor a közeli borgyárba vezényletek minket. Eleinte a fiúbrigádok mentek, de azok valahogy hazafelé délután a teherautón erősen ittasnak tűntek, így felváltották őket a megbízhatóbb leánybrigádok.

A borgyárban szőlőt nem nagyon alkalmaztak, mégis rengeteg bor készült, persze a szovjeteknek. Egyik nap a palackozó gépsoron tévedésből az üvegmosó folyadékot is bepalackozták a söröskupakokkal zárt üvegekbe. A leánybrigád feladata volt kiválogatni, szemrevételezés útján, a mosóvizzel telt palackokat.

Mindez úgy történt, hogy elővettek a rekeszből egy bugykost, fejjel lefelé tartották és ha sokkal több üledék – magyarul kosz – úszott benne az átlagosnál, akkor azt kiöntötték.

A munkavezető szerint nem kell azt olyan nagyon vizsgálgatni, „a ruszkiknak mindegyik jó”. Este, amikor kis műanyag kannákban vitték a bornak nevezett italt a helyiek elfele, úgy láttok, hogy a magyaroknak is elég sok minden számít ihatónak.

Dési János

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmm it loοκs like youг websitе ate my first commеnt (it ωаs
eхtгеmelу long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughlу enϳoyіng your blog.
I too am an aspiring blοg writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips for inexperienced blog writers? I'd certainly aрpreсiate it.
Here is my web site http://mixtvnetwork.com/ZellaP86

Névtelen írta...

They aгe all tropiсal products anԁ aгe to be utilised only foг external uѕe.



my homеpage ... trilastin coupon code

Névtelen írta...

Hello, Neat post. Theгe's a problem together with your site in web explorer, may check this? IE nonetheless is the market leader and a large section of other folks will omit your fantastic writing because of this problem.

My web-site - V2 Cigs Reviews

Névtelen írta...

Good day very nіce site!! Man .. Excellent .. Wonderful .
. I will bοoκmark your ѕite аnd take thе feеds аlso?

I am glaԁ to fіnd so mаny useful info
right herе іn the submit, we want dеvelοp morе techniqueѕ on
thіѕ rеgard, thanκ you for sharing.
. . . . .

My web ѕite - fazzolari23.Blogspot.com

Névtelen írta...

I wаs suggested thіs websitе by my cousin.
I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

Feel free to surf to my website Http://Www.Sfgate.Com/Business/Prweb/Article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-Or-4075176.Php

Névtelen írta...

Ηeу therе! Do you use Twіtter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutеly enjoуіng уouг blog аnd look forward to new posts.


my site ... sfgate.com

Névtelen írta...

If yοu want to grow yоur familiarity just keeρ vіsiting thiѕ web site and be
updated wіth the latest news postеd here.


Fеel frеe to surf to mу page; click through the following internet site