Oldalak

2013. február 23., szombat

Bukta Imre a Műcsarnokban

Hát, ezt látni kell:


Bukta

Vannak kiállítások, amelyeket látni kell. Ilyen kihagyhatatlan a Műcsarnokban még néhány napig még megtekinthető Bukta Imre bemutató. És nem azért, mert, rövidesen a Műcsarnokot megszállják a Fekete György féle kulturkampf lovagok. És akkor lesz itt hazaffyaschág, amennyi csak kell, és különben is, hogy mi a szép, azt ezentúl ők mondják meg.
Ámde Bukta önmagától zseniális, ügyes menedzseléssel világsztárt lehetne belőle faragni. Amit ő tud, annak a titkát nagyon kevesen ismerik. Miként lehet a legkülönfélébb technikákkal készült alkotásokkal szellemes, éles kritikát mondani a világról, ráadásul úgy, hogy az alkotások komoly esztétikai élményt jelentenek.
Bukta kiállítását megnézni egyrészt rettentő jó szórakozás. Kellemes érzés végigtekinteni a termeken, amint a legkülönfélébb emberek, fiatalok, öregek, népiesek, urbánusok, iskolások és nagyszülők, balettáncosok és kőfaragók kacarásznak a képek, installációk előtt. Itt újra kiderül, hogy a modern művészet igenis rettentő szórakoztató tud lenni. Másrészt, aztán az már csak hab a tortán, hogy a mai magyar valóságról is sokat megtudunk. Bukta szemével a világ. Egy művész, aki kedélyes, szorgalmas – némely műalkotásban láthatóan rengeteg a munka -, jó humorú, és tisztességes ember. Egy igazi alkotó, aki a törött csempétől, a gyufaszálon át a fatönkökig és színes fénnyel villogó motorosfűrészekig, vagy éppen a korszerű videótechnikáig a legkülönfélébb dolgokat képes nekünk megmutatni.
A Műcsarnok dolga az lenne, hogy efféle művészeket futtasson a világhír felé. De most, Orbán kegyelméből, ennek itt vége
Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése