Ez lett a nagy pávatáncosból |
Néhány ijedt tyúk be is dől ennek és édesen buruggatnak a mind szédültebb táncot járó kakaskának. A mi pávatáncosunk már azon gondolkozik, hogy nem elég neki a baromfiudvar, az ól is kell hozzá, sőt az istálló korlátlan ura is ő lesz rövidesen. Mert mindenkinél nagyobb, erősebb, okosabb, ravaszabb és még a farktollai is színesebbek. Ebben a mámorító pillanatban Thor gazda elkapja szegény állatot a nyakánál, éles késsel elvágja a torkát. Kivérezteti.
Aztán neki kell kezdeni megsütni, forró sütőben. A levéhez
borba érdemes tört mandulát, fahéjat, borsot, mézet vetni , szegfűszegből is
egy keveset adni hozzá, összefőzni és végül a sült pávára szűrni az egészet. Jó
hozzá a rózsakrumpli.
Arra érdemes vigyázni, hogy a pávát – akármilyen szép is lenne a tánca – idejében
le kell vágni, különben húsa kemény, inas, kellemetlen lesz. Ez esetben esetleg
megpróbálkozhatunk azzal, hogy vajjal kikent láboskában aranybarnára sütjük, , majd
savanyú tejföllel leöntjük és teljesen kisütjük.
Ha pedig a baromfiudvarban békésen menetelő tyúkok másnap kérdezik,
hol az ő kakasuk, akkor könnyedén vonjuk meg a vállalunkat és ennyit jegyezzünk
me: Hja kérem, a pávatánc sem nő az égig.
Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell!
Ez nem a páva, de ő is csúnyán végzi |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése